Ce speranțe să mai aibă românul de rând, când însuși ministrul Finanțelor e dezamăgit? Semne rele primăvara are
A doua lună de primăvară debutează sub un spectru economic negativ, dacă luăm în calcul declarațiile ministrului Finanțelor, Adrian Câciu.
Adevărul este că fiecare dintre noi resimte, în acest moment, efectele negative ale ultimilor doi ani, care au fost presărați de provocări din cauza crizei sanitare globale. Totul a culminat cu această criză energetică de proporții internaționale, iar acum, recent, cu războiul din Ucraina. Deși ne era greu din punct de vedere economic și până acum, atunci când auzi că ministrul de Finanțe face noi previziuni negative, chiar că ți se irosesc toate speranțele de revenire la o oarecare normalitate și stabilitate financiară.
Ministrul e dezamăgit de evoluția economică
Începem să resimțim din ce în ce mai profund efectele multiplelor crize, a afirmat oficialul de la Finanțe, la Realitatea Plus. În plan economic național deja se simte dificultatea, iar cifrele arată dezamăgitor!
„Suntem la un moment în care notă de plata a pandemiei începe să fie decontată. (…) Suntem într-o zona în care există un decont din trecut care trebuie plătit de către stat.
Ar fi fost mult mai ușor pentru orice guvern dacă acest conflict (n.r. – din Ucraina) nu ar fi existat. Nu doar pentru România, pentru întrega Europă. Dincolo de cheltuielile pe care trebuie să le faci pentru susținerea valului de refugiați, sunt efecte în lanț care te pun în situația să îți adaptezi întrega politică economică la noile realități (…)
Dincolo de energie – și acum se recunoaște cât de dependentă era Europa de anumite surse de energie și că în timpul în care putea să-și creeze o zonă de confort, nu a făcut-o – sunt și zona de aprovizionare pe combustibil și pe alimente.
Jucătorii din acest conflict erau furnizori importanți de cereale. O lipsă a stocului respectiv într-o piață, fie europeană, fie mondială, se duce în prețuri”, a declarat Câciu, potrivit sursei citate.
Din nefericire, avertismentele de același tip vin și din plan extern, iar evoluțiile negative dezamăgitoare nu sunt valabile doar pentru România, ci pentru întreaga regiune care suferă, pe lângă criza energetică, și din cauza conflictului militar declanșat de Rusia în Ucraina.
De exemplu, Paolo Gentiloni, comisarul european pe economie, a declarat, într-o vizită făcută la București zilele acestea, că evoluţia economică va fi influenţată de războiul din Ucraina însă, adaugă el, dacă statele europene vor acţiona în sinergie impactul războiului va avea un efect limitat.